Corona update – 1e versoepelingen amateurvoetbal

Het kabinet heeft dinsdagavond 23 februari aangekondigd dat de huidige lockdown die geldt in Nederland om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan in ieder geval wordt verlengd tot en met 15 maart. De huidige maatregelen die gelden voor het voetbal worden hiermee automatisch ook verlengd tot deze datum. Daarnaast geldt van 21:00u ’s avonds tot en met 4:30u ’s ochtends een avondklok. Deze avondklok blijft tot ten minste maandag 15 maart 4:30u van kracht.

Een versoepeling van de maatregelen voor de sport is dat de overheid vanaf 3 maart toestaat dat spelers tot 27 jaar weer samen buiten mogen sporten. Hiermee is de eerste stap gezet op weg naar betere tijden voor het amateurvoetbal. Deze groep kan, zonder 1,5 meter afstand, weer volop gaan trainen. Deze leeftijd maakt het echter ook ingewikkeld. Want waarom hanteert de overheid de leeftijdsgrens van 27 jaar voor spelers die samen buiten mogen sporten? De overheid heeft deze leeftijd ingesteld als leeftijd om jongvolwassenen te duiden. Zij erkennen de complexiteit die dit met zich meebrengt, echter is dit de maximale grens die zij nu willen trekken.

Door de verlengde maatregelen kunnen de competities veldvoetbal voor de teams van onze vereniging niet worden hervat. Doordat de competities niet kunnen worden hervat, zal er geen promotie en degradatie plaatsvinden. Geluk voor de teams die onderaan staan, teams die dachten kans te maken op een kampioenschap zullen helaas nog een jaar moeten wachten. De indeling voor het seizoen 2021/’22 zal worden gebaseerd op de indeling van het seizoen 2020/’21.

In plaats hiervan organiseert de KNVB de KNVB Regio Cup: kleinschalige regionale competities zonder promotie of degradatie. Dit aanbod start vanaf het moment dat het kabinet dit toelaat.

Per saldo betekent de verlenging van de lockdown het volgende:

  • Wedstrijden van alle amateurcompetities zijn tot nader order niet toegestaan.
  • Spelers boven de 27 jaar mogen alleen trainen in groepen van twee personen en met onderling 1,5 meter afstand.
  • Voor jeugdteams geldt geen beperking in de groepsgrootte en de onderlinge afstand tijdens de training. Zij mogen onderling trainingswedstrijdjes spelen bij de eigen vereniging.
  • Alle kantines en kleed- en doucheruimtes blijven gesloten.
  • Alle binnensportaccommodaties blijven gesloten.
  • Geen publiek toegestaan op de sportaccommodatie.
  • Alle wedstrijden in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en Vrouwen Eredivisie mogen doorgaan.

Voor meer informatie verwijzen we ook naar de site van de KNVB.